Adresa 123
6320, Portorož
Pozovite nas 24/7
+386 40 123 456
SFERA HARMONIJE UZ GONG I ANIKU PETROVIĆ

Sve tradicije su opisivale i prenosile znanja o isceliteljskim moćima zvuka. Pronalazimo o magičnoj strani zvuka opise kroz drevne spise, u Vedama, u Egipatskim spisima, kod Pitagore, Platona, Avicene, Teozofa. U Vedama pise da je Svet nastao od Zvuka. U naše vreme postoje mnogi naučni dokazi koji pokazuju kako zvuk i misao deluju na materiju, kao npr. Hans Jeny -Cymatics- Kimatika , gde se na vidljiv nacin može pokazati uticaj zvuka na materiju. Mnogi drugi instrumenti koriste frekvencije za pokretanje samoisceljujućih potencijala kod klijenata.Taj pravac medicine se zove – biorezonantna-vibraciona-frekvencijska ili elektromagnetna medicina.

Gong se smatra jednim od instrumenata sa najmisterioznijim uticajem zvuka, koji na veoma suptilan način deluje zvukom i u celini podseća biće da se vrati u harmoniju. Na vodenu strukturu može se uticati zvukom, glasom i mislima. Ljudsko telo je sačinjeno od oko 75-80 posto vode koja prenosi informacije. Zvuci koje gong širi, zbog svoje specifičnosti delovanja, omogućuje ako se prepuste slušanju, da se doživi bezvremensko stanje. Naš um stvara sopstvenu jedinstvenu verziju stvarnosti. Za vreme slušanja gonga, dolazi do promene u magnetnoj frekvenciji biopolja kojom biće zrači i tako se privlače slične frekvencije. Redovnim slušanjem gonga dolazi do sklada energetskog-fizickog-mentalnog tela. Samo gong može da proizvede ovu kombinaciju polja zvuka. Ovaj instrument su koristili još od pre otprilike 3000 godina, a smatra se i mnogo ranije. Ne zna se tačno kada su počeli da ga koriste za pokretanje samoisceljujućih procesa. Po starom predanju gong su koristili u ritualima, slavljima i ceremonijama. U našoj Zapadnoj civilizaciji od XVI veka ovaj instrument je našao svoje mesto i u simfonijskom orkestru, koristili su ga čak i u manastiru na Meteorima u Grčkoj.

Gongovi pripadaju najstarijim instrumentima Srednje i Jugoistočne Azije. Po nekim naučnim istraživanjima, nekadašnja kolevka gonga je bila područje Mezopotamije, Sumerije, područja negde oko Iraka ili Irana. Gongovi su oduvek imali važnu ulogu u kulturama gde se sviralo. Svoje značajno mesto su zadržali do danas u Indoneziji, Vijetnamu, Kini, Japanu, Nepalu, Tajlandu i drugim delovima sveta. U kulturama Azije je toliko cenjen, da se veruje da donosi u dom blagodat – sreću.

Postoji nekoliko oblika gongova i proizvodjača širom sveta. Neki od njih su: Paiste, Meinl, Sean Aceto, Chau, Feng Wind, Thai, Nipple i Bao i drugi. Svaki od njih ima različit spektar zvuka i specifične vibracione mogućnosti. Želim da napomenem da svaki gong može biti terapeutski. Postoje dezinformacije vezane za gongove, kao i za zvučne zdele, da su samo Paiste planetarni gongovi dobri za terapeutske svrhe. Gongovi su se koristili vekovima unazad, dok još nisu postojali gongovi koji nose brendirana imena. Za podsticaj i za pokretanje samoisceljujućih resursa zvukom gonga korisćeni su razni gongovi. Mitch Nur PhD koji je proveo više od 4 decenije kao arheomuzikolog, svetski naučnik zvuka, praktičar i učitelj, rekao je da su u mnogim kulturama jugoistočne Azije, žene svirale gongove u svom plemenu. Postojale su takođe i odvojene ženske i muške grupe svirača. Muškarci su bili zaduženi za određene gong ceremonije, a žene za neke druge. Zvuci gonga su sposobni da uvedu čoveka, na lak način, da samo slušajući, oseti slobodu, osećaj kao da se dematerijalizovao, kao da lebdi, pliva u okeanu, gde ne postoje granice, ubeđenja, ništa. Sam je sa sobom u svom centru. Gong takođe ima svoj centar, kroz koji odzvanja. Ti zvuci utiču na regulisanje hemijskih i biohemijskih procesa u čoveku, životinjama i biljkama. Zvuci koji se prenose u eteru, vazduhu, uz odredjen ritam stvaraju osećaj u telu poput nežnih talasa koji zapljuskuju čitavo telo i svaku ćeliju. Pod takvim uslovima stvara se osećaj sigurnosti i zaštićenosti u polju zvuka koji telo umotava u zvučni omotač, da udje u stanje u kojem ima mogućnost da otpušta obrasce, nakupljene brige, kao i osećaje koji negativano utiču na zdravlje. Zvuci gonga deluju na svim nivoima. Imaju moć da nas oslobode od fizičkog i psihičkog bola, bude u nama uspavanu snagu, skrivene potencijale, psihičke i duhovne sposobnosti. Slušajući ga zapravo osećamo nematerijalnu energiju sa moćnim potencijalom za promenu. Zvuci se šire čitavim bićem i prožimaju sve suptilne nivoe. U Kini su verovali u moć zvuka, da određeni tonovi donose preobražaj. “Zvuci i muzika pokreću i stimulišu arterije i vene.” U staroj Grčkoj, Pitagora je stvorio – matematičke teorije muzike.

U isceljujućim praksama, ritam je oduvek bio veoma važan, bilo da se izražava pomoću bubnjeva, zveckanja, zvona ili gongova. Može da pokrene i stimuliše naše osnovne iskonske energije.

Živimo u vremenu kada smo svakodnevno izloženi buci, koja ima razarajući uticaj na psihu. Razni tehnički uređaji ometaju i desinhronizuju našu vibraciju. Sve više ljudi zbog toga pati od stresa i u potrazi je za mogućnostima odmora za svoje telo, duh i dušu. Kada se misli nagomilaju bez kontrole, naš um se zaplete u željama, mislima, istini, osudi, rečima, koje ne dozvoljavaju da se pojavi životna intuicija, koja treba da nas vodi u najboljem pravcu.

Gongov kreativan potencijal me svaki put zadivi svojom veličanstvenošću, bojom zvuka, koji stvara. Svet promenljivih tonova nastaje iz gonga svaki put kada ga ozvučimo. Gong se ne lupa on se svira. Ta, univerzalna pesma vibracija koju generišu gongovi, je veoma specifična. Već posle nekoliko sekundi, možemo umiriti i smiriti um. Kao i nakon oluje, sve se vraća u ravnotežu. Mi smo jedan neponovljiv instrument koji vibrira, svaki organ, kost, naše energetsko telo prožimaju vibracije, i naše misli su vibracija, svaka izgovorena reč je vibracija. Kada smo u harmoniji sa prirodom i pustimo je da teče kroz nas i oko nas, svojim prirodnim tokom kao reka, tada radost i zdravlje preplavljuju celo biće. Svakodnevno, svakog trenutka, treba da osvešćujemo svoje misli, reči i kretnje, što je u spoljašnjoj i unutrašnjoj buci veoma teško. Zvučne činije i zvuk gonga nam upravo pružaju mogućnost da se pustimo i otpustimo, makar na kratko vreme, da se nađemo u unutrašnjoj tišini. Po čemu sve gong može biti koristan, kao i o Gong kupkama, nešto više u nastavku teksta.

Autor teksta: Anika Petrović, Novi Sad – pionir u širenju Gong zvuka na prostoru ex Yu i drugim zemljama

www.galacticgong.com
Facebook – Zvucna masaza – Vibrational Sound Massage
Facebook – Galactic Gong
Sonosfera
email: anikapetrovic@gmail.com
mobilni tel: +381 60-766-23-29

Više o autoru

Na Hessovoj Akademiji u Budimpešti završila je obuku za profesionalnog praktičara zvučne masaže, kao i Klik program, rad sa decom uz zvučne činije i gong, vodjenje zvučnih kupki. Nešto kasnije, kod Mojce Morye Malek iz Slovenije je završila obuku za Meridijansku zvučnu masažu i sviranje na gongovima. Učestvovala je na Gong Karavanu Mira, kroz gradove bivše Jugoslavije, gde je obučavana i od strane Don Conreauxa. U Londonu je specijalizirala obuku sviranja gonga kod svetski poznatog stručnjaka PhD Miča Nura iz Amerike. Pre nekoliko godina završila je obuku za kovanje gonga u fabrici Broder Oetken, gde je svojeručno iskovala svoj gong. Njena misija je harmonizovanje i osvešćivanje ljudskog bića, prvenstveno o svojoj snazi, sa kojom smo svi rodjeni, kao i o snazi i lepoti vibracija zvuka gonga, kao moćnog instrumenta. Gong ima isceljujuće dejstvo na psihičkom, fizičkom i mentalnom nivou, pri čemu usklađuje vibraciju na ćelijskom nivou sa vibracijom našeg okruženja.

Anika je do sada nastupala na Prvom Yoga Festivalu, No Stress festivalu u Beogradu 2016, Top of the Hub 2017, na nekoliko Gong Puja u Beogradu, Sea Star festivalu 2017, EXIT festivalu 2017-2019 Pachamama, festivalima u Zrenjaninu sa Divine Sound. Nastupala je sa poznatim svetskim muzičarima u yoga centrima širom Srbije i ex Jugoslavije, u Madjarskoj na Everness festivalu, u Norveškoj. Nekoliko puta je imala učešće na Kongresu Ishrane Budućnosti, na trećem Wellness Spa Festivalu. Njeni tekstovi o Gongu su objavljeni u mnogim časopisima i novinama. Nastupala je u TV emisijama i reklami za Integrino.

Add Comment