Adresa 123
6320, Portorož
Pozovite nas 24/7
+386 40 123 456
GONG – Zvučni zov u povratak Izvoru, harmoniji

Uronimo još dublje u sebe, gde se sa zvucima gonga i drugim instrumentima podsećamo harmonije, kojoj sve što postoji, teži i da se vrati. Naše telo je kao jedno veliko uvo, rezonatorska kutija. Mi zvuke čujemo, osećamo, ne samo ušima već i celim bićem svakom porom, ćelijama i kostima. Drevne tradicije su prenosile znanje o korišćenju zvuka, glasa, instrumenata u harmonizaciji kao i lečenju disbalansa/telesnih i duševnih/ disharmoničnih stanja. Klinička i naučna istraživanja dokazuju da je terapija zvukom i muzikom veoma važna u svim ustanovama u pokretanju samoiscelivanja, da zvuci utiču na celokupno zravlje i procese koji se odigravaju u telu, umu, emocionalnim stanjima, utiče na digestivni trakt, endokrine žlezde, na nervni sistem, vid, na pamćenje, potstiče kreativnost. Svojim nepredvidivim zvucima gong opušta i na taj nežan način dotiče najfinije nivoe našeg bića, rastvarujući nakupljenu napetost.

Volim da citiram Belu Hamvaša koji je napisao, da je čovek živi muzički instrument, naši mišići su kao strune vibriraju i proizvode ton. Svi organi i kost imaju svoj zvuk. Ti tonovi su naša unutrašnja muzika…Muzičku kvintu naučimo sa udisajem i izdisajem. Najlakši način da čujemo unutrašnju muziku je da pokrijemo naše uši. Da se setimo našeg prirodnog ritma koji je skriven i možda malo raštimovan, pomažu činije i zvuci gonga da nas vrate u harmoniju. Pojedini zvuci i frekvencije, koji kada se usmere na odredjen deo tela, mogu da pokrenu samoisceljujuće procese, da podstaknu protok energije kroz energetske kanale, meridijane. Kada su svi energetski centri i energetsko polje u balansu, životna energija nesmetano teče i emocije su u ravnoteži, tada širimo sreću oko nas. Zvuci gonga su poznati i po tome koliko velik uticaj mogu da daju, podsticaj i inicijativu za povratak čitavog ljudskog bića u harmoniju. Sa tim frekventnim zvucima kada se dotaknu sfere nesvesnog dela, postoji mogućnost da se otključaju sećanja i dodje do transformacije. Gong svojim vibracijama i zvukom, ima sposobnost da oslobodi uspavane potencijale u nama, da podseti na ogromnu snagu i mogućnosti koje svako krije u sebi, sa kojom je došao na ovaj svet i vrati nas u harmoniju, čemu svi i sve teži.

Mi smo jedan neponovljiv instrument koji vibrira. Svaki organ, kost, naše energetsko telo prožimaju vibracije. Naše misli su vibracija, svaka izgovorena reč je vibracija. Kad se harmonizujemo sa prirodom i pustimo da teče kroz nas i oko nas svojim prirodnim tokom kao reka, tada radost i zdravlje preplavljuju celo biće. Mi svakodnevno, svakog trenutka treba da osvešćujemo naše misli, reči i kretnje, što je u spoljašnjoj i unutrašnjoj buci veoma teško. Zvučne činije i zvuk gonga nam upravo pružaju mogućnost da se pustimo i otpustimo, makar na kratko vreme da se nađemo u unutrašnjoj tišini. Zapravo tišina koju mi doživljavamo je puna zvuka. Značaj te tišine koja se doživljava u kratkim intervalima između tonova i polutonova je mesto gde se dobija benefit, otvaranje. Posmatrajući kulturni razvoj čovečanstva i ples, pevanje, i muziku u njemu, svuda nailazimo na tragove o tome da je muzika imala veoma važnu ulogu, bila je neodvojiv deo svih kultura.

Ljudsko telo sastoji se od gotovo 80% vode, a danas postoje mnogobrojni dokazi koji potvrđuju uticaj zvuka na vodu koja je odličan zvučni i vibracijski provodnik. Treba da uzmemo u obzir da zvuk može proći kroz bilo koji oblik materije i da smo sastavljeni 75 – 80% od vode, koja je odličan medij da povezuje i provodi zvuk. Svojim strujanjem omogućuje odličnu međućelijsku komunikaciju, stvaranje novih sinoptičkih veza mozga. Mogućnosti isceljivanja zvukom su zaista impresivne i neograničene. Opuštajući zvuci gonga stimulišu u mozgu odredjene procese, aktivira se endokrini sistem žlezda koji proizvodi hormone koji su zaduženi za regulisanje metabolizma, za rast i razvoj, za funkciju tkiva, reprodukciju i za raspoloženje. Zvuci gonga imaju mogućnost da brzo opuste iz budnog stanja koje zovemo beta stanje. Pod jačim uticajem zvuka gonga, vaš um se prepušta do stanja dubokog odmora, opuštanja, mira.

Zvuk gonga utiče na fizičko, mentalno, energetsko telo. Rezultat toga je reorganizacija na energetskom, ćelijskom nivou, kao i osećaja koji su vezani za telesnost. Zvučni praktikanti veruju i dokazuju kroz svoj rad da vibracije instrumentima mogu stvoriti sinergiju sa finotvarnom energijom i fizičkim sistemom osobe koja ih doživljava. Harmonična frekvencija zvukova može dovesti do ponovnog balansiranja. Osećaj je uvek individualan, svako ima svoju priču koju nosi u sebi, palica gonga nije čaroban stapić, sve je u tebi. Zvuk je izvor koji te podseća na to. Zaista postoji mogućnost kada svirač koji-a je provodnik zvuka, instrument u službi, prenese božanstvenu sferu i kod osoba koje su primile zvuk izazove transformaciju. Uključićemo i instrumente koji svojim zvucima omogućavaju da na lak način dublje uronite u transformativne procese.

Za edukaciju i uživanje u blagotvornim zvucima nije potrebno nikakvo muzičko predznanje. Samo se ušuška, da bude prijatno dok se slušaju zvuci, može se i u sedećem položaju slušati. Obucite se u komotnu i udobnu odeću. Ponesite bocu vode. Vežbe i vežbe disanja, pevanja kao i zvuk, pomažu smirivanju uma. Pred kraj gong kupke ostaćete još u ležećem položaju oko 2 minute u tišini. Posle pijte puno vode da biste izbacili toksine iz svog tela.

Anika Petrović, licencirani praktičar za zvučnu masažu i GONG

Add Comment